Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie in de maatschappij


Kunstmatige Intelligentie heeft veel toepassingen op de maatschappij. Zo kan het ons helpen op het gebied van gezondheidzorg, communicatie, wetgeving, mobiliteit, wetenschap en zelfs in oorlogen. Maar KI kan de maatschappij ook gaan helpen op het gebied van economie en banen.

Gezondheidszorg

Kunstmatige Intelligentie kan artsen helpen om bepaalde diagnoses vast te stellen door verschillende soorten materialen te analyseren. Hier is een goed voorbeeld van in Japan. Daar wisten dokters niet wat ze moesten doen met een tumor van een jonge patiënt. Zij hebben de hulp ingeschakeld van supercomputer Watson, die gemaakt is door IBM en wordt gebruikt voor de gezondheidszorg. Watson had data bestudeerd en concludeerde dat het een zeldzame vorm was van leukemie. Het was zelfs zo zeldzaam dat de doktoren er nog nooit van gehoord hadden.

Communicatie

Op het gebied van communicatie is kunstmatige intelligentie tot nu toe het meest ontwikkelt van alle vormen. Een voorbeeld van een vorm van communicatie waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt zijn chatbots. Die kunnen een antwoord geven op een vraag bijvoorbeeld als je een klantenservice belt. Om antwoord te geven analyseert de chatbot de vraag en probeert daarbij een passend antwoord te vinden uit een grote database. De chatbots worden steeds verder ontwikkelt en daarom zou het niet gek zijn als mensen in de toekomst veel dingen doen doormiddel van chatbots.


Het verschil tussen AI chatbots en Rule-based chatbots
AI chatbot Rule-based chatbot
Gebruik van KI Ja Nee
Vragen stellen m.b.v
van knoppen
Nee Ja
Eigen antwoorden
formuleren
Ja Nee

Wetgeving

Ook op het gebied van wetgeving is men bezig om robots te ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo willen mensen een robot ontwikkelen die dezelfde straf geeft aan mensen met dezelfde daad. Want uit onderzoek is gebleken dat dit niet altijd gebeurt en dat een uitspraak door hele simpele dingen beïnvloedt kan worden zoals honger. Zo’n robot wordt dus ontwikkelt om te zorgen dat dat niet meer kan gebeuren.

Mobiliteit

Zelf rijdende auto’s of andere voertuigen die zich zelf besturen, worden door middel van kunstmatige intelligentie ontwikkelt. Zo heb je al zelfrijdende treinen en functies in bijvoorbeeld een Tesla dat je niet de auto hoeft te besturen. Het is zeker iets dat we vaker zullen zien in de toekomst en ook iets dat vele voordelen heeft. Waarschijnlijk kan een computer namelijk beter rijden, hij kan dit langer volhouden dan een mens en zo zijn er nog meer dingen. Autonoom rijden zal echter niet overal kunnen want in een stad is het gewoon te gevaarlijk. Op snelwegen kan het dan weer wel want dan kunnen de auto’s met elkaar communiceren omdat ze verbonden zijn met elkaar.

Wetenschap

Kunstmatige intelligentie wordt ook al een beetje gebruikt in de wetenschap zo wordt de evolutie van een sterrenstelsel onderzocht. Ook wordt het in de natuurkunde gebruikt en op het gebied van scheikunde.

Oorlog

Op het gebied van oorlog kan kunstmatige intelligentie alleen maar gevaarlijk zijn. Geautomatiseerde wapensystemen zijn erg gevaarlijk zodra die ingezet worden in een oorlog vanwege de vele doden die het kan aanrichten. Kunstmatige intelligentie helpt in oorlogen ook op het gebied van productie van dingen die nodig zijn tijdens een oorlog. Want robots kunnen dat over het algemeen sneller maken en kunnen ook gevaarlijkere dingen doen.